Ролята на входната врата за домашната сигурност

ян. 31, 2023Новини

Входната врата е границата, която разделя дома от външния свят. Прекрачите ли прага на жилището си, влизате на мястото, което ви носи нужните спокойствие и уют. Там можете да бъдете себе си и да се чувствате най-комфортно, защото знаете, че няма риск за вас.

За съжаление, домът не винаги е сигурният оазис, за който се приема. Абсолютно възможно е дори и в него да попаднете в стресираща или опасна ситуация, предизвикана от злонамерени лица, които опитват да влязат в имота ви с взлом.

За да бъдете защитени, е необходимо да разполагате с качествена входна врата. Тя е важна за това да знаете, че домът ви е безопасно пространство. В днешно време входните врати за апартаменти, както и тези за къщи, се изработват от различни материали. Това от една страна позволява тяхната красива визия да пасва на стила на дома ви, а от друга да бъдат по-здрави и солидни.

В тази статия ще разберете повече за това какви видове входни врати има и по какво се различават те, както и защо често те не са достатъчно добра защита за имота ви и по какви начини можете да си осигурите още по-голяма сигурност.

Ключови критерии за избор на входна врата

Изборът на правилна врата е от основна важност за сигурността на всяко жилище. Тя не само предпазва дома от недоброжелатели, но и създава добро впечатление. Това как изглежда една врата е първото, което ще забележите, когато търсите такава. Външният вид понякога лъже, затова е добре да се информирате каква защита може да ви даде тя. За да бъдете уверени в избора си, ще обсъдим по-подробно някои критерии, които трябва да имате предвид, когато купувате входна врата.

Сигурност

Сигурността, която една врата дава, трябва да бъде основното, за което да помислите. Когато сравнявате различни врати, обърнете внимание на техните тегло и дебелина. По-тежките и масивни модели могат визуално да се приемат като прекалено времеемко и трудно препятствие пред крадците, което би ги отказало да правят опити да проникват в имота ви.

Ролята на ключалките в опазването на всеки дом е голяма. Това е нужна инвестиция, тъй като ще ви осигури по-голямо спокойствие, без значение дали сте вкъщи, или не. Естествено, обирджиите познават както всички видове врати, така и различните ключалки. Крадците стават все по-креативни и ако са решили да проникнат в жилището ви, те ще го направят. Затова е важно освен солидна врата и качествена ключалка, да имате и СОТ система, която да гарантира, че имотът ви е в безопасност през цялото време.

Материал

Материалът, от който е направена една входна врата, е от голямо значение за това каква защита ще осигурява тя. Най-популярните предложения в търговската мрежа са за врати, изработени от дърво или метал.

Всеки материал има своите предимства и недостатъци. Трябва да сте наясно с тях, преди да направите вашия избор, за да сте уверени, че си гарантирате максимална сигурност.

Дървени врати

Дървените врати имат натурален вид, което ги прави приятни за окото. С тяхна помощ може да се запази по-добра температура в дома, стига материалът, от който са направени, да е висококачествен.

Вратата от дърво, особено ако се използва като входна врата за къща, изисква грижи и трябва да се поддържа често. Това се дължи на факта, че тя е изложена на различни атмосферни влияния, които нарушават нейната цялост. За да се запази устойчивостта ѝ на влага, вратата трябва да бъде боядисвана и лакирана редовно.

Метални врати

Металните врати са чест избор на купувачите. Те чудесно се справят с топло- и звукоизолацията, а и осигуряват задоволителна безопасност. Освен всичко това, благодарение на фолиото, с което често се облицоват, те са красиви и дават модерен вид на всяко жилище.

Тези врати са устойчиви на атмосферни влияния и могат да издържат както на пряка слънчева светлина, така и на влага и ниски температури.

Металните входни врати обикновено са скъпи. Това се дължи на две причини – те дават голяма сигурност и не изискват особена поддръжка. Цената често успява да откаже много хора от закупуването на метална врата.

Ако все пак инвестирате в такава покупка, имайте предвид, че тези врати могат да бъдат одраскани лесно, от което ще последва появата на ръжда. Това ще изиска от вас да отделите немалка сума пари, ако желаете вратата ви отново да бъде в стария си вид.

Да бъде открита правилната врата е сложна задача. Понякога цената може да бъде решаващият фактор, но ви съветваме да не пестите от пари за това. Колкото и да е качествена една врата обаче, тя никога не може да ви гарантира стопроцентово спокойствие. Именно затова е необходимо да се сдобиете и със СОТ система, която да ви дава сигурността, че вие, близките ви и домът сте в пълна безопасност.

Защита от прониквания и нежелани посетители

Защитата на имота е винаги актуална тема. С всяка година на пазара се появяват нови врати и ключалки, които се борят срещу нежеланите посетители.

Блиндирани врати

Блиндираните врати стават все по-популярни. Те често се бъркат с металните врати, но всъщност двата вида имат разлика помежду си. Тези врати са направени от стоманени листи, което ги прави тежки и масивни. Хората смятат, че това им дава максимална сигурност и точно поради тази причина избират блиндирана входна врата за своето жилище. Естествено, обирджиите са запознати с това и знаят как да се справят с привидно непробиваемата врата.

Умни ключалки

Ако желаете да се чувствате в още по-голяма безопасност, можете да си закупите и умна ключалка. В търговската мрежа могат да бъдат открити интелигентни ключалки, които ви позволяват да отключвате и заключвате дома си с глас, дистанционно, или пък с дигитален ключ. Това е удобна технология, на която все повече хора решават да се доверят.

Разбира се, и тук е важно да вметнем, че смарт ключалките и блиндираните врати имат своите слаби места, а крадците са наясно с тях. Колкото и сигурни да са, те не могат да бъдат толкова надеждни, колкото модерните СОТ системи и мобилни приложения, които позволяват постоянно наблюдение над имота и светкавична защита при проблем.

Допълнителни мерки за сигурност

Сигурността на дома е от голямо значение. Жилището на всеки е неговото най-съкровено и лично място и никой не би желал прагът на имота му да бъде прекрачен от злонамерен човек.

Точно затова е важно да направите всичко възможно, за да не позволявате на такива хора да имат възможността да проникнат в личното ви пространство. Добрата новина е, че има начини, с които да си осигурите по-голямо спокойствие.

Алармени системи

Охраняването на дома е важно през цялото денонощие. Сигурността, че вие и жилището ви сте в безопасност, ви позволява да водите спокоен живот.

Без значение дали сте вкъщи, или не, рискът от влизане с взлом и кражба винаги съществува. Невъзможно е постоянно да сте нащрек и затова е необходимо да разполагате със система, която да следи какво се случва пред вратата ви вместо вас.

Можете да се сдобиете с безжична или жична СОТ система. С всяка от тях имотът ви ще бъде под постоянна защита. При наличието на недоброжелател пред вашия дом, алармата ще ви извести незабавно. Това ще ви даде знак, че нещо се случва, като едновременно ще уплаши крадеца и ще го подтикне да се махне от мястото незабавно.

Видеонаблюдение

Все повече притежатели на жилище решават да се сдобият и със система за видеонаблюдение. Това да разполагате с постоянен визуален контрол над имуществото си ще ви осигури спокойствие. При евентуален опит за престъпление, чрез него по-лесно може да бъде открит човекът, който е опитал да проникне в дома ви.

Системата за видеонаблюдение може да предотврати евентуална кражба. Обирджиите винаги оглеждат набелязаните от тях места за камери, така че наличието на такива ще ги накара да си тръгнат. Това е един от най-ефективните методи за защита на вашето жилище, който ще ви даде нужния комфорт.

За да бъдете още по-спокойни, можете да наблюдавате какво се случва с имота ви и чрез мобилно приложение. Така ще можете да сте уверени, че всичко е под контрол, макар и да се намирате някъде далеч.

Осветление

За да действа видеонаблюдението, е необходимо пред дома ви да има добро осветление. С негова помощ ще може да бъде идентифициран недоброжелателят. Крадците предпочитат да действат на тъмно, така че е твърде вероятно изобщо да не доближат имота ви, ако той разполага с добро външно осветление.

Заключение

Изборът на входна врата за къща или апартамент е важна и отговорна стъпка към сигурността. Колкото и качествена да е една врата обаче, тя не е достатъчно сигурна защита срещу обирджиите.

Всеки иска домът му да бъде в безопасност. Това е мястото, което обитавате заедно с вашето семейство. Защитата, докато сте вътре, ви дава спокойствието, че нищо лошо не може да ви се случи. В моментите, в които сте извън жилището си, е от съществено значение да сте наясно, че ценните за вас вещи вътре ще останат недокоснати.

Без значение от това къде сте, е важно да сте наясно, че сигурността на имота ви е гарантирана. Това може да бъде постигнато лесно с подходяща СОТ система, предоставена ви от фирма с дългогодишен опит в тази сфера.

Ако желаете да се сдобиете със СОТ система още сега, но не знаете коя да изберете, не се притеснявайте да зададете въпросите си към нас, БОДУ СОД, за да ви съдействаме да си осигурите спокойствието, от което се нуждаете, за да имате безгрижни дни и нощи.