Ролята на ключалката за врата за сигурността на вашия дом

ное. 8, 2022Новини

Домът е мястото, пазещо най-съкровените мигове от ежедневието ви. За да го запазите от външни натрапници и крадци, е необходимо да го защитите. Начините за това са много — чрез инсталиране на СОТ системи, слагане на секретни брави или поставяне на здрави и сигурни ключалки за врати.

В тази статия ще научите повече за ролята на ключалките за осигуряване на семейното спокойствие, видовете им, както и кои са основните съвети при избор и поддръжка на ключалките за врати.

Предимства на ключалката за врата за сигурността на дома

Инвестирането в сигурността на дома е от изключително значение за намаляване на риска от влизане с взлом и кражба. Това може да се постигне чрез лесни, но ефективни стъпки като поставяне на подходящата ключалка за врата.

Тя има различни ползи за опазване на жилището от престъпници. Представлява физическа бариера, за чието преодоляване са нужни усилия и време, затрудняващи и възпиращи потенциалните нарушители.

На първо място ключалките за врати осигуряват удобство и спокойствие, като защитават не само членовете на семейството, но и техните вещи.

С развиването на технологиите и изработката на интелигентни решения за охраняване на дома се предлагат различни опции за наблюдение и контрол на жилището дори от разстояние чрез инсталирането на биометрични или електронни ключалки. Съчетани с монтирането на висококачествена и ефективна СОТ система, те гарантират денонощна сигурност на дома и обитателите му.

Сред другите предимства на ключалките за врата се нареждат:

 • засилване на чувството за безопасност;
 • допълнителна защита, осигуряваща спокойствие;
 • възпиране на потенциално влизане с взлом;
 • възможност за използване на съвременни модерни техники за сигурност.

Видове ключалки за врати

На пазара съществува разнообразие от ключалки за врати, различаващи се едни от други по външен вид, начин на ползване и ниво на ефективност.

Изборът на подходящ модел зависи от личните предпочитания и изисквания на всеки потребител. Все пак преди покупка е важно да сте запознати с основните характеристики на всеки един от тях.

В следващите редове ще разберете повече за основните типове ключалки за врати, техните особености, предимства и недостатъци.

Механични ключалки

Един от най-разпространените модели са механичните ключалки за врата. Те се задействат без нуждата от батерии или електричество.

Използват се за защита на дома, но не са така ефективни като други модели или СОТ система. Въпреки това все пак имат своите ползи. Най-популярните от тях са:

 • дълготрайност;
 • устойчивост на атмосферни промени;
 • лесна употреба.

Въпреки предимствата, от които всеки би могъл да се възползва, те се отличават и с някои негативи.

Най-големият им недостатък е, че не са в крак със съвременните изисквания и методи за сигурност. Те не могат да осигурят информация за това кога и от кого е била отключена или заключена входната врата, а при изгубване или кражба на ключовете се налага незабавната им смяна. Това, от своя страна, коства време, усилия, нерви, допитване до професионалист и непредвидени разходи.

Секретни ключалки

Секретните ключалки са предназначени за заключване и отключване на входни врати на домове, офиси, магазини и предприятия. Те се характеризират с висока степен на сигурност при многократно използване.

Отличават се с висококачествени материали на изработка, които издържат на силни удари. Това ги прави ефективни, тежки и устойчиви при опити за влизане с взлом.

Електронни ключалки

Този вид ключалки за врата представляват заключваща система, която използва ток за контрол на достъпа до сграда или стая. Те се отварят и затварят с код, карта, идентификатор или приложение за смартфон.

Електронните ключалки се отличават с гаранция за повишена сигурност, като могат да се програмират с уникални кодове за всеки потребител. Така се улеснява проследяването на това кой е влязъл в сградата и кога. Те са удобни и лесни за поддръжка, защото, за разлика от механичните, не разполагат с движещите се части, които биха могли да се износят с течение на времето.

Освен това предлагат възможността за дистанционно управление и наблюдение, независимо от мястото, където се намира потребителят. Друго тяхно предимство е, че предоставят опцията за записване на информацията кой е имал достъп до дадената сграда.

Не на последно място те премахват необходимостта от изваждането на физически ключове и така елиминират риска от кражбата или загубата им.

Като всеки друг модел и този вид ключалки за врата има своите недостатъци. Те включват:

 • зависимост от електричество, за да функционират;
 • нужда от смяна на батерията;
 • допълнително разяснение за ползване;
 • не толкова голяма устойчивост на климатични промени в сравнение с механичните модели.

 

Този тип ключалки за врата използват модерни технологии като лицево разпознаване, гласова идентификация или пръстов отпечатък, за да отворят или затворят дадено помещение или сейф.

Биометричните ключалки са създадени, така че да са съвместими с други умни технологии в дома като камери за видеонаблюдение или СОТ система.

Основните предимства на смарт ключалките са:

 • осигуряване на допълнително ниво на сигурност;
 • затруднено, почти невъзможно преодоляване на заключващата система поради уникалните характеристики, записани в нея, като сканирана ретина или пръстов отпечатък на определен човек;
 • лесна употреба.

Въпреки предимствата си биометричните модели са уязвими към повреда от вода и са зависими от електрозахранването. Това означава, че при евентуално спиране на тока можете да се окажете заключени в дома си.

Колкото и ефективни и практични да са биометричните модели обаче, те не могат да се мерят със сигурността и безопасността, която предлагат СОТ системите.

Как да изберете правилния модел ключалка за врата?

Изборът на най-подходящата ключалка за врата зависи от много различни фактори. Първо, трябва да определите кои са вашите изисквания и какъв е бюджетът, който сте планирали за закупуването ѝ. В следващите редове ще прочетете за другите основни елементи, с които е необходимо да се съобразите при избора на ключалка.

 • Тип на вратата — някои модели изискват специфични видове брави и ключалки. Затова е важно да се спрете на ключалка, която е съвместима с вратата ви. При покупка имайте предвид какви са дебелината и материала, от който е изработена вратата.
 • Качество — тук е важно да проверите дали ключалката е здрава и издръжлива на натиск. За целта търсете продукти, изработени от висококачествени материали, които са одобрени по стандартите за безопасност.
 • Стил на заключване — изяснете си дали искате да се доверите на класическите модели, или желаете да използвате смарт технологии и биометрични ключалки.
 • Осигуряване на здрава рамка на вратата — този фактор е от значение за подобряване на защитата на дома ви.

При нужда винаги можете да се допитате до професионалист, който да ви помогне при избор на модел ключалка и врата за вашия дом или бизнес обект.

Секретни брави за врати

За да подсилите защитата на дома си, освен да монтирате секретна ключалка за врата и СОТ система, е препоръчително да се снабдите със секретна брава.

Този тип брави се разделят на основни и допълнителни, като първите имат отвор за квадрат, дръжки и горен език, а вторите — един език, задействащ секретния патрон.

Освен това секретните брави могат да бъдат едностранни, тристранни и четиристранни.

Поддръжка на ключалките за врати

 

След като сте избрали и монтирали подходящия за вас модел, е нужно редовно да го поддържате, за да бъде той в изправност.

Ако имате класическа механична ключалка, можете да я почиствате с мека кърпа и щадящ препарат, за да премахнете насъбралата се мръсотия. Освен това е препоръчително от време на време да смазвате механизма със смазка на силиконова основа.

Ако въпреки това имате проблеми с отключването или заключването, е по-добре да извикате специалист, който да отстрани проблема.

Избор на ключалка в комбинация със СОТ система

Колкото и да е добра и ефективна една ключалка за врата, тя няма как да замени СОТ системата. Сигнално-охранителната техника е начин за защита на дома чрез различни устройства и технологии като камери, аларми, системи за контрол на достъп, мрежови модули и др. Някои СОТ системи, като тези предлагани от фирма БОДУ СОД, включват и опцията за наблюдение на охраняемия обект в реално време чрез мобилно приложение.

При избор на СОТ трябва да се вземат предвид различни фактори, сред които са:

 • обхват на камерите, алармите и датчиците;
 • монтаж;
 • цена;
 • комбинация с други устройства

СОТ и СОД услуги от фирма БОДУ СОД

Ако имате нужда от охранителна компания с екип от професионални охранители и техници, използващи най-ново поколение оборудване и системи за защита, доверете се на БОДУ СОД. С над 20 години опит в сферата, компанията предлага денонощна сигурност и охрана за дома, бизнеса и различни видове мероприятия.

Заключение

Защитата на дома е от изключително значение, за да не се притеснявате, че някой може да влезе с взлом и да открадне ценните ви вещи. Освен това тя дава усещане за сигурност и безопасност, за да се чувствате добре, когато сте у дома и вършите домакинските си задачи или вечеряте със семейството си, или пътувате извън града и сте далеч от дома.

За целта е нужно да имате висококачествена и здрава ключалка за врата, но е и силно препоръчително да използвате подходяща СОТ система, поставена от фирма с опит, за допълнителна сигурност.

Ако се колебаете на какъв тип система за защита да се спрете, свържете се с фирма БОДУ СОД, за да си осигурите спокойни сън и ежедневие.