Помага ли качествената дограма за защитата на дома ви

мар. 29, 2023Новини

Сигурността на дома е тема, която е винаги актуална и засяга всички. Хората често инвестират немалка сума пари за закупуването на входна врата, тъй като смятат, че обирджиите се насочват единствено към нея. С хода на времето обаче крадците стават все по-иновативни. Ако се намирате на по-нисък етаж, или пък в къща, е много вероятно в жилището ви да проникне натрапник през прозореца. В такива моменти качествената дограма би могла да има роля в сигурността на дома.

В тази блог статия ще обърнем по-голямо внимание на това какво значение има дограмата, от какви материали се изработва тя, както и какво влияние има за защитата на имота ви.

Значението на качествената дограма

Висококачествената дограма е важна не само за сигурността на дома. В следващите редове ще разгледаме по-подробно някои от основните ѝ свойства, които трябва да имате предвид.

Топлоизолационни свойства

Топлоизолационните свойства на дограмата са сред най-важните нейни характеристики. Те имат голямо значение за това топлината да се задържи в жилището ви, за да се поддържат уютът и комфортът. Разбира се, няма как да не отбележим и това, че висококачествената дограма намалява потреблението на енергия, което пък от своя страна пести пари.

Звукоизолационни свойства

Освен топлоизолационни, добрата дограма има и звукоизолационни свойства. По този начин се запазва спокойната атмосфера в имота, което има голямо значение.

За да бъде вашето лично пространство още по-тихо, е възможно да се сдобиете и с допълнителни уплътнения за дограма, които да ограничат проникването на нежелан шум в дома ви. Това важи с особено сила за тези от вас, които живеят в големи квартали или в близост до натоварени и шумни улици.

Устойчивост на атмосферни условия

Висококачествената дограмата е необходима не само заради своите топло- и звукоизолационни свойства. Климатичните условия понякога могат да бъдат коварни, а добрата дограма ще ви защити дори при най-силните ветрове, бури и снеговалежи. Така ще се наслаждавате на комфорта в жилището си, независимо от случващото се навън.

Освен това качествената дограма е устойчива на влага, гниене и корозия. Така тя запазва здравината си за по-дълго време, като това ще намали необходимостта от поддръжка, както и разходите, които идват с нея.

Mатериали

Материалът, от който е направена дограмата, е от особена важност за това колко добре тя ще се справя със защитата на дома ви. Основните видове дограма са три – дървена, алуминиева и PVC.

Дървена дограма

Дървото е естествен материал, използван по различни предназначения в строителството. То се използва и за произвеждането на дограма, тъй като се справя добре с топлоизолацията и не позволява образуването на конденз. За да бъде обаче дограмата качествена, за нейната направа трябва да се използва скъпа дървесина, която често се внася от други страни. Това допълнително увеличава нейната цена, което е и причина много хора да се откажат от идеята за дървена дограма вкъщи.

Голям недостатък на тази дограма е фактът, че изисква постоянна поддръжка. В противен случай тя се захабява, а атмосферните условия съсипват нейната цялост.

Друг неин минус е, че тя не би представлявала предизвикателство за обирджиите. Това дори може да бъде и причината те да изберат именно вашия дом, тъй като дървената дограма ще им позволи да проникнат лесно.

Алуминиева дограма

Алуминият е чудесен материал за направата на дограма, защото е изключително здрав, лек и не изисква особена поддръжка. Той се справя чудесно с климатичните условия, не е податлив на корозия и има дълъг живот.

Тази дограма обикновено представлява трудност за крадците. Това се дължи на нейната солидна конструкция. По-добрите алуминиеви дограми разполагат и със заключващи механизми, които допълнително увеличават нивото на защита.

Естествено, алуминиевата дограма има своите недостатъци. Основният сред тях е, че алуминият е чудесен проводник на топлина. Именно поради тази причина тя се използва повече за тераси, които не се отопляват и не се използват толкова често.

PVC дограма

PVC дограмата е чест избор на хората, тъй като задържа топлината и не пропуска навлизането на студа. Освен това тя изглежда добре, което я прави подходяща за почти всеки дом.

Тази дограма издържа на всякакви атмосферни условия, има дълъг живот, не корозира и не изисква особена поддръжка. Новите технологии, които се използват за направата на PVC дограма, удължават допълнително нейния експлоатационен период и намаляват промяната във външния ѝ вид, предизвикана от употребата ѝ във времето.

За PVC дограмата е известно това, че тя разполага с многокамерна конструкция. Тя е снабдена с 3 до 6 камери, благодарение на които има чудесни звуко- и топлоизолиращи свойства. Очаквано, това има ефект и върху нейната цена.

Когато стане въпрос за натрапници, PVC дограмата може да бъде по-надеждна от дървената дограма. В някои случаи обаче тя не се справя толкова добре, колкото алуминиевата например, защото се чупи по-лесно. Това зависи до голяма степен от заключващите механизми, както и от това колко професионално е поставена.

Стъклопакет

Стъклопакетът има значение за видимостта в жилището. Той може да бъде направен от един до три пласта. Качествените стъкла спомагат за добрата изолация и пропускането на достатъчно светлина в дома. Важно е те да бъдат здрави, за да бъдат по-трудни за счупване от нежелани посетители.

Естествено, колкото и качествена дограма да изберете, тя надали ще накара обирджията да се откаже от опитите си да проникне в имота ви. Затова е важно да се сдобиете със СОТ система, както и с видеонаблюдение. По този начин ще можете да бъдете по-уверени, че домът ви е защитен качествено, тъй като обирджиите първо се информират за това дали даденото място има алармена система и видеонаблюдение, или не.

Качествената дограма като бариера

Ролята на дограмата, също като тази на входната врата, е голяма. Тя не служи единствено за предпазване от метеорологичните условия и шума, нито пък само за задържане на топлината в имота ви. Качествената дограма носи комфорт. Той идва от всичко, което изброихме досега, но и от още нещо – от това, че тя е огромна пречка за крадците да проникнат в жилището ви.

Неканените гости могат да направят опит да влязат в дома ви по всяко време на денонощието. За да бъдете спокойни, че имотът ви ще остане непокътнат, може да се сдобиете с висококачествена дограма, на която да разчитате. Разбира се, дограмата невинаги е достатъчна за вашата сигурност. Точно затова е препоръчително да бъдат взети някои допълнителни мерки, за да бъде жилището ви сигурно място.

Заключващи системи и механизми

За разлика от евтината дограма, по-скъпата и качествена такава може да разполага с допълнителни заключващи системи и механизми. Това е важно, тъй като крадците по-рядко очакват прозорците да имат допълнителна защита. Именно поради тази причина те се насочват първо към тях.

В момента има различни опции за заключващи механизми, с които можете да си осигурите по-голямо спокойствие. В зависимост от това колко голям е даденият прозорец, той може да бъде снабден с метални насрещници, всеки от които да издържа на натиск до 1,5 тона.

Райбер за дограма

В търговската мрежа са налични и райбери за дограми. С тяхна помощ отварянето на прозорците ще бъде по-сложно за крадците. Естествено, райберът далеч не е достатъчна защита. Да се чувствате сигурни вкъщи е важно, защото там сте заедно с хората, които обичате, така че не разчитайте изцяло на него.

Алармена система

Едно от основните неща, които можете да направите, е да закупите алармена система, която да се грижи за сигурността на дома ви денонощно, независимо дали сте вътре, или сте някъде навън.

Съществуват жични и безжични СОТ системи. Те ще ви осигурят постоянна защита, тъй като ще бъдете известени незабавно, ако някой влезе в жилището ви с взлом.

Видеонаблюдение

Друго, което можете да направите, за да водите по-спокоен живот, е да се снабдите с камери за видеонаблюдение. Те осигуряват визуален контрол през всяка част на денонощието.

В моментите, в които сте далеч от жилището си, можете да използвате и мобилното приложение, чрез което да наблюдавате дали всичко е наред. За да се случва това и през тъмната част на деня, е препоръчително да имате и добро осветление. Освен по-голяма видимост, светлината е още един фактор, който би могъл да предизвика колебание в обирджиите, тъй като те предпочитат да действат на тъмно.

Заключение

Висококачествената дограма играе важна роля за сигурността на вас и дома ви. Колкото и добра да е обаче, тя едва ли ще спре крадците, ако са решили да проникнат в жилището ви.

В случай че желаете ежедневието ви да бъде спокойно, то тогава се снабдете със СОТ система или видеонаблюдение от фирма с дългогодишен опит в сферата на охраняването. Комбинацията от качествена СОТ система и видеонаблюдение от фирма с опит в сигурността, гарантира, че дори някой да се навърта около имота ви, или пък да проникне в него, той ще бъде открит и заловен до минути от деянието.

Ако искате да го направите още сега, но не сте сигурни на какво да се спрете, се свържете с БОДУ СОД – ние ще ви съдействаме и ще ви помогнем да си осигурите защитата, която да ви кара да се чувствате в безопасност в собственото си местенце.