Безжична или жична СОТ система – предимства и недостатъци

мар. 20, 2024Новини

В днешно време сигурността се превръща във все по-значим приоритет за всички. В обществото живеят злонамерени хора, които не спазват границите на личното пространство и проникват в жилища, офиси и предприятия. За да бъде намален максимално рискът от подобна ситуация, е необходимо да бъдат предприети мерки срещу тях.

Ако искате да се чувствате в безопасност в собствения си дом, е важно да разполагате с охранителна система.

В тази блог статия ще научите повече за алармените системи. В нея ще обърнем внимание на жичните и безжичните СОТ системи и ще разгледаме някои от техните предимства и недостатъци.

Какво е СОТ система

СОТ системата, позната още като сигнално-охранителна техника, използва устройства и технологии, които ограничават достъпа до вашия имот. Тя може да включва камери за видеонаблюдение, аларма, контрол на достъпа, мобилно приложение и др.

Видеонаблюдение

Видеонаблюдението е сред основните компоненти на СОТ системата. Чрез него се постига спокойствие, тъй като осигурява визуален контрол над охраняваното място през всяка част на денонощието.

Алармена система

Алармената система е сигурен начин да бъдете уведомени за нередност на територията на имуществото ви. Тя има голямо значение за вашата безопасност, тъй като ще ви извести мигновено при опит за влизане с взлом, пожар или друга нередност.

Система за контрол на достъпа

Тези системи контролират кой влиза във вашия обект. Това може да се случи посредством ПИН код или ключова карта например. По този начин ще знаете, че единствено избрани от вас хора имат достъп до конкретното място.

Мобилно приложение

Мобилното приложение, което предлагаме от БОДУ СОД, ви дава възможност да следите какво се случва с имота ви в реално време, независимо къде се намирате. Така ще бъдете уверени, че всичко с него е наред. При необходимост можете да активирате или деактивирате СОТ системата си лесно и бързо през устройството, на което е инсталирано приложението.

Безжична СОТ система

Ние, от БОДУ СОД, се движим в крак със съвременните технологии. Точно затова предлагаме безжични СОТ системи, които стават все по-актуални и търсени. Макар и нови, те вече успешно са се доказали със своето качество и не отстъпват по нищо на жичните СОТ системи.

Предимства на безжичната СОТ система

Безжичните СОТ системи имат някои съществени предимства, за които ще поговорим в следващите редове. Те ще ви бъдат от полза да разберете дали това е подходящият за вас избор, или не.

Лесно инсталиране

Безжичните СОТ системи са лесни за инсталиране. Те могат да бъдат поставени по всяко време, без да е необходимо пробиване. Това ги прави много подходящи за случаите, в които вече сте приключили с ремонтните дейности, но сте решили, че ви трябва СОТ система. Ако желаете, има възможност СОТ системата да бъде надградена с допълнителни датчици и устройва, за да се чувствате дори по-защитени.

Липса на физическа връзка между отделните компоненти

Сред основните плюсове на безжичните системи е, че при тях не съществува физическа връзка между компонентите. Това е причината да няма нужда от прекарване на кабели или размествания в интериора на съответния обект.

Лесна поддръжка

Като последен плюс на безжичната СОТ система ще споменем това, че тя е лесна за поддържане. При нея евентуалните технически проблеми могат да бъдат локализирани бързо, а липсата на кабели прави възникването на неизправности между компонентите почти невъзможно.

Недостатъци на безжичната СОТ система

Разбира се, безжичната СОТ система има и някои минуси. Трябва да ги вземете под внимание, преди да се сдобиете с такава, за да бъдете уверени, че отговаря на вашите изисквания.

Смяна на батерии

Безжичните СОТ системи могат да работят без мрежово електрическо напрежение. Те имат възможност да функционират посредством батерии, което би представлявало проблем за сигурността ви, ако забравите да ги подмените.

Обхват на датчиците

В някои случаи обхватът на датчиците може да бъде ограничен, като това зависи от площта на конкретното охранявано място. По този начин съществува вероятност сигналът за нередност да достигне до централата по-бавно, което да отнеме от времето за реакция на екипите ни.

Жична СОТ система

Жичните СОТ системи са познати отдавна с високото ниво на защита, което осигуряват. Те са чудесен вариант да обезопасите вашия имот, за да бъдете уверени, че всичко с него ще бъде наред.

Предимства на жичните СОТ системи

Жичните СОТ системи също притежават някои значителни предимства.

Надеждност

Жичните СОТ системи се смятат за по-надеждни, тъй като се захранват от електрическата мрежа, а не от батерии. Това гарантира постоянното им функциониране, което ще ви спести притеснения и тревоги.

Популярност

Както стана ясно, жичните СОТ системи са добре познати на нашите клиенти. Обикновено те предпочитат да заложат именно на тях, тъй като така се чувстват по-спокойни за себе си и имуществото си.

Недостатъци на жичните СОТ системи

Жичните СОТ системи имат и негативни страни. Помислете и за тях, преди да се сдобиете с такава, за да бъдете сигурни, че това е правилният избор за вас.

Задължително окабеляване

Кабелите са задължителна част за жичната СОТ система. Ако в обекта ви вече е извършен ремонт, това би създало напрежение за вас, тъй като за нейното поставяне е необходимо да бъдат пробивани дупки.

По-бавно инсталиране

За разлика от безжичните СОТ системи, които се инсталират бързо, при жичните това отнема повече време. В зависимост от мястото, с което разполагате, процесът може да се окаже по-сложен от очакваното, което да доведе до допълнително забавяне.

Заключение

СОТ системата е от голямо значение за осигуряването на комфорт. Дали тя ще бъде жична, или безжична, зависи изцяло от вашите нужди. Едно е ясно обаче – времената, в които живеем, изискват предприемането на мерки, за да бъде гарантирана максимална безопасност за вас и имуществото ви.

Ако търсите спокойствие в ежедневието си, е препоръчително да разполагате с охранителна система, предлагана от фирма, която има дългогодишен опит в сферата на охраняването.

В случай че искате да се сдобиете с висококачествена СОТ система още сега, не се колебайте да се свържете с БОДУ СОД. Нашият екип от професионалисти ще направи всичко възможно, за да ви осигури спокойно ежедневие.