10 съвета за сигурност и безопасност на семейния дом

дек. 13, 2022Новини

Домът предоставя топлина, уют и чувство на безопасност. То е пристан след дълъг работен ден и място, където семейството споделя най-ценните си моменти заедно. Затова е от изключителна важност да се предприемат мерки за сигурност.

Чрез лесни методи за защита на жилището, инсталиране на алармени системи (СОТ), други техники и с помощта на СОД можете да превърнете дома си в безопасна среда, където спокойно да прекарвате време с близките си.

В тази статия ще научите десет важни съвета за това как да осигурите безопасност на семейното ви жилище.

Заключвайте вратите и прозорците

Може би на пръв поглед тази насока изглежда ненужна, тъй като заключването на прозорците и вратите е подразбираща се стъпка. Често обаче тя се пренебрегва и това увеличава многократно възможността от нахлуване на крадци в частната ви собственост.

Имайте предвид, че ако се местите в жилище, което вече е било обитавано преди, е препоръчително да смените ключалките на вратите си.

Ако сте инсталирали алармена система за дома си, за допълнителна защита можете да закупите магнитни или акустични датчици.

Първите реагират при отваряне на прозорците или вратите и активират системата. Тя, от своя страна, ви дава няколко секунди за въвеждане на код за деактивация. Акустичните пък се поставят на стъклени повърхности, през които някой може да проникне в жилището ви. Реагират на счупването на стъкло и задействат алармата, без да позволяват въвеждане на код.

Съвети за укрепване на прозорци

Когато искате да подсилите здравината на прозорците си, можете да добавите решетки или защитни фолиа. Монтирането на сензори за счупване на стъкла също е ключов фактор за предпазване на имота ви от влизане взлом. Друга по-проста мярка е използването на пердета и щори, за да попречите на непознати да виждат какво правите вкъщи и дали изобщо сте у дома.

Блиндирани врати

Ако търсите сигурност за дома си, трябва да обърнете внимание и на качеството на входната врата и в някои случаи — да я смените.

Най-здрави и надеждни са блиндираните модели. Те се изработват от стоманени листи, които са монтирани върху стоманена рамка с допълнително оребрение.

На практика блиндираните врати са непробиваеми, защото имат допълнителни вградени защитни елементи. Заключващите им системи и панти са проектирани така, че да предотвратят опитите за разбиване на вратата. Затова повечето модели на пазара са оборудвани с поне две независими една от друга заключващи системи: тип резе или моноблок.

Когато търсите блиндирана врата, имайте предвид, че устойчивостта ѝ зависи от дебелината на стоманените ѝ листи. Колкото по-здрави са те, толкова повече сигурност предлага тя. Все пак е добре да знаете, че по-дебелите листи правят вратата по-тежка и могат да доведат до по-бързото ѝ износване.

Секретни брави

Друг много важен елемент за осигуряването на безопасността у дома са секретните брави. В комбинация със секретни ключалки те се използват за по-надеждно заключване на входната врата.

Разделят се на няколко вида: едностранни, тристранни и четиристранни. Последните два са предназначени за блиндирани врати, които имат опцията за допълнително заключване.

Освен това секретните брави могат да бъдат основни и допълнителни. Първите разполагат с отвор за квадрат, горен език и дръжки, докато вторите имат само един език, задействащ секретния патрон.

Инсталирайте алармена система за дома

Монтажът на алармени системи е друг метод, с който да защитите жилището си от крадци. Използването на датчици, сензори или аларми със сирени е хитър и умен ход, който можете да предприемете срещу опитите за нахлуване в личното ви пространство.

Основни елементи на алармените системи

За да изберете най-подходящия за вашите цели и нужди модел, трябва да се запознаете с факторите, които ще определят избора ви. Основните елементи, за които трябва да следите, са:

 • управление на алармата — то се извършва по два начина: чрез клавиатура или дистанционно;
 • датчици — те могат да са инфрачервени, микровълнови, комбинирани, акустични и магнитни;
 • контролно табло — то управлява всички други компоненти и се захранва от акумулатор, който го поддържа дори при прекъсване на тока. При монтирането на алармената система трябва да инсталирате таблото на скришно място.

Видове алармени системи

Алармите могат да са жични или безжични. Освен това те се делят на:

 • алармени системи, свързани със СОД — тук голяма роля играе контролно табло, което в случая има антена, подаваща постоянен сигнал на дадената охранителна фирма. Когато алармата се задейства, тя се свързва с най-близко разположения патрул и той прави проверка на място.
 • Смарт СОТ система — новите технологии позволяват използването на мобилни приложения, чрез които да контролирате алармената система с помощта на телефон, лаптоп или таблет. Така при евентуално неправомерно влизане с взлом веднага ще бъдете уведомени дори да сте далеч от дома. Това се случва чрез изпращане на SMS до зададен телефон или чрез обаждане.
 • СОТ система със сирена — нейната цел е да изплаши крадеца и той да избяга, преди да е предприел действие. В зависимост къде искате да поставите алармената система можете да изберете външни или вътрешни сирени.

Използвайте камери за видеонаблюдение

Друга СОТ техника, от която да се възползвате, са камерите за видеонаблюдение. Имате опцията да изберете охранителни камери, които са част от цялостна система за домашна сигурност, или такива, работещи самостоятелно. На какъвто и модел да се спрете, имайте предвид, че ползването на мобилно приложение към мониторинга на дома ви, е силно препоръчително. По този начин ще можете да виждате кадрите в реално време, да ги запазвате в архив и в случаи на взлом да ги покажете на полицията.

При избора си обаче се съобразете със следните фактори:

 • дали камерата има вариант за нощно виждане;
 • качество на засичане на движение;
 • възможност за връзка с интернет;
 • устойчивост на атмосферни условия, когато се инсталират във външна зона;
 • къде можете да събирате записите в облак или друг подходящ архив.

Бъдете внимателни какво споделяте в интернет

На пръв поглед този съвет няма много общо с останалите насоки. Всъщност какво споделяте онлайн е пряко свързано с опазване на сигурността на семейния дом. Защо?

Споделянето на лична и финансова информация в интернет може да уязви жилището ви.  Това се случва, ако мрежата ви е слабо защитена и лесно може да бъде хакната. По този начин зложелателят придобива достъп до ценна информация и, ако мрежата ви е свързана с интелигентни устройства и със системата за сигурност,  до дома ви.

Така че е от изключително значение какво споделяте и каква е вашата онлайн защита. В следващите редове ще узнаете кои са едни от най-полезните съвети, свързани с интернет безопасността ви.

 • Не показвайте снимки на ценните си притежания онлайн.
 • Не споделяйте лична информация като адрес или ЕГН.
 • Използвайте силни пароли за безжичния интернет и в профилите си.
 • Активирайте криптирането WPA2 или WPA (Wi-Fi Protected Access).
 • Използвайте защитна стена.
 • Инсталирайте антивирусна защита и такава срещу зловредни софтуери.
 • Изберете виртуална частна мрежа (VPN), която е един от най-добрите начини за защита на вашата интернет връзка.

Използвайте осветление за сигурност

Друг трик, с който да предпазите дома си от крадци, е да инсталирате детектор за движение и да оставите лампите включени, когато сте навън.

Най-голямата полза от детекторите за движение е, че те възпират взломаджиите при активирането си. Друго тяхно предимство е, че ако сте предупредили предварително съседите си, че ще отсъствате, активирането на светлините ще им сигнализира за подозрителна дейност и ще даде възможност да се вземат бързи мерки.

Възползвайте се от таймерите на устройствата си

Търсите сигурност за дома си и искате да създадете впечатление, че жилището ви е обитавано, когато сте навън? Тогава можете да оставите включени телевизора, радиото или друг уред, който издава шум или да пуснете таймерите на избраните устройства.

Ако решите да следвате този съвет, помислете дали пуснатото електричество, когато не сте вкъщи, няма да повлияе негативно на сметките ви.

Купете сейфове и каси за вашите ценни вещи

Желаете сигурност за дома и ценностите си? Един от най-сигурните начини да я постигнете, е като скриете ценните си притежания: пари, бижута или други важни за вас вещи в сейф или каса. Това е изпитан и добре познат метод за осигуряване на допълнителна защита.

На пазара има различни модели сейфове, които могат да се вградят в стена или в пода, да се отключват чрез код или чрез ключалка, да имат огнеупорни свойства или да изглеждат като книга, която да скриете между останалите в библиотеката ви.

Чрез закупуването на каса или сейф ще затрудните всеки, който се опита да открадне вещи от вас по няколко причини. Първата е, че крадецът ще изгуби ценно за него време да търси къде се намира. Втората е, че няма да успее да разбие кода или да открие ключа (ако сте го скрили добре).

Как да изберете правилния модел?

След като сте решили да си вземете сейф, то преди покупка имайте предвид следните фактори:

 • дали има излишни или фалшиви ключалки за повече защита;
 • какъв е размерът му и дали ще побере ценностите, които искате  да скриете;
 • дали имате нужда от преносим модел, или такъв, който се закрепя.

Подсигурете гаража си

Ако разполагате със собствен гараж, е нужно да се погрижите и за неговата сигурност. Независимо дали държите там единствено автомобила си, или сте сложили мебели и вещи, за които нямате място у дома, е нужно да сложите допълнително ключалки и винаги да заключвате вратите на гаража. При желание можете да се възползвате от СОТ или СОД защита.

Сближете се със съседите си

Добрите отношения със съседите са важни не само за спокойното протичане на ежедневието ви. Те са хората, които могат да забележат нещо нередно, докато ви няма, и да се свържат своевременно с вас.

Използвайте професионална охрана (СОД)

СОД представлява сигнално-охранителна дейност, която се изпълнява от охранителни екипи. Те патрулират по райони и проверяват пратените към тях сигнали. Професионалната охрана пристига на мястото до няколко минути, за да провери какво се случва, и да осигури спокойствие на живущите.

СОД услугата може да се съчетае с инсталирането на алармени системи и друга СОТ техника. Преценка на всеки, който иска да защити жилището си, е дали да се възползва от двете опции, или само от едната.

Защо да изберете СОД?

Тази услуга е надежден вариант, чрез който да проверите дали има влизане взлом или опит за такъв. Охранителните екипи реагират бързо и адекватно и могат да дадат информация за моментното състояние на имота ви.

Ако имате нужда от охранителна компания с екип от професионални охранители и техници, използващи най-ново поколение оборудване и системи за защита, доверете се на БОДУ СОД. С над 20 години опит в сферата, компанията предлага денонощна сигурност и охрана за дома, бизнеса и различни видове мероприятия.

Заключение

Домът е най-съкровеното място, където семейството се събира и споделя ценни мигове от ежедневието си. Затова защитата му е от изключително значение за спокойствието на обитателите му.

Безопасността на жилището се осигурява по различни начини: чрез инсталиране на алармени системи, поставяне на блиндирани врати и секретни брави, закупуване на сейф или каса за съхранение на вещи и др.

Използването на СОТ и СОД услуги са едни от най-ефективните методи за безопасността на всеки дом.

Свържете се с фирма БОДУ СОД сега, за да си осигурите спокойни сън и ежедневие.